top of page
La Serra d'Almos
La Serra d'Almos

​La Serra d'Almos és un poble agregat del municipi de Tivissa, i constituït en entitat municipal descentralitzada (EMD) des del 25 de novembre de 2011.

Està situat al sud est de la comarca de la Ribera d'Ebre, alhora que molt vinculat al Priorat per proximitat i per la denominació d'origen de la producció agrícola, l'activitat econòmica principal de la població, juntament amb petites empreses de caire familiar.

 

El petit nucli es va anar formant al voltant de l'ermita de Sant Domènec, que més tard va ser constituïda com a parròquia.

Anteriorment, diversos masos disseminats i dels que ja hi ha referències als voltants de 1460, constituïen la població, anomenats com La Serra de Tartacó, Masos de la Serra, o la Serra.

 

Pròxim a la Serra es troba el jaciment del coll del Moro que va ser excavat parcialment als anys quaranta per Salvador Vila-seca. Les troballes són datades al segle IV a.C. (ceràmica a mà i torn, conjunts ornamentals de bronze, eines i altres estris de ferro i argent) i es troben al Museu Salvador Vila-seca de Reus.

 

Com agregat a Tivissa va pertànyer a Guillem de Castellvell, després a la Baronia d'Entença i d’altres fins al ducat de Medinacelli.

 

Diverses vegades s'intenta la segregació (1852, 1927) que no prospera. El 1936 el Parlament de Catalunya el reconeix com a municipi, i funciona com ajuntament fins al 1939. El 1981 es demana la rehabilitació de l'ajuntament, que fou denegada pel Tribunal Suprem el març del 2003.

 

El 22 de febrer del 2011 el Govern de la Generalitat aprova la seva constitució com entitat municipal descentralitzada (EMD).

 

 

EMD Serra d'Almos

 

Presidenta: M. Lourdes Pena Pascual

Telf. 977 418 107

E-mail: laserradalmos@altanet.org

Web: www.laserradalmos.cat

 

Adreça: C/ Major, 19

Codi postal i localitat:  43746 – La Serra d’Almos

Comarca: Ribera d’Ebre

Ens del què depèn: Ajuntament de Tivissa

 

Població: 260 habitants

CIF: P4300085J
 

bottom of page