top of page
Talladell

​Poble del municipi de Tàrrega (Urgell), situat a la dreta del riu d'Ondara, estès per un fort pendent encarat a migdia i emmarcat per dues serres. Té 390 m d'altitud al carrer de Dalt i 360 al carrer Major.

El nucli històric es formà entorn del castell del Talladell (del qual no resta cap vestigi) i de l'església, al carrer de Dalt, i pendent avall s'anaren configurant els carrers de Sant Pere i del Forn; un eix transversal anava des de la meitat de la costa del Vall fins al de Sant Pere, tot ell cobert, i després de pujar un quants metres travessava, també cobert, entre l'església i la rectoria fins al carrer del Forn. Fins al segle XVIII hom suposa que era murallat o clos, el perímetre del qual devia partir del carrer de Dalt cap al Cantonet, darrere les cases del carrer del Forn, servint de muralla les cases del carrer Major, i per la costa del Vall i pel carrer de les Parres fins al castell.

Uns possibles portals es podien trobar al carrer de Sant Pere (sortida al camí ral i al riu) i al carrer del Forn (entrada d'animals i carros al centre del poble). Al segle XVIII hi hagué un gran creixement demogràfic, cosa que significà una extensió exhaustiva dels conreus, una gran empenta en la plantació de la vinya i una transformació i ampliació de l'antic clos medieval. La vinya havia estat el gran mitjà econòmic del poble d'ençà del segle XVIII i cal deixar constància dels avenços tècnics en l'elaboració de vi impulsats per la vídua Maresca durant les primeres dècades del segle XX; els vins de Cal Maresca tenien molta fama i la importància de les produccions donaren molta vida al Talladell.

Talladell

EMD Talladell

President: Marta Vilardosa Puiggené

Mail: emd@talladell.cat
Web: http://www.talladell.cat/

Adreça: C/ Sant Pere, 5

Codi postal i localitat: 25360 Talladell
Comarca: Urgell

Ens del què depèn: Ajuntament de Tàrrega


Població: 226 habitants
CIF: P2500116E

 


 

bottom of page