top of page
EMD Unha

A poca distància de Salardú, enlairat més al N , a 1.280 m d'altitud, es troba el petit poble d'Unha (114 habitants), al peu de Pui d'Unha, dominant pel SE el riu Unhòla poc abans de la seva confluència amb el riu Garona. A la seva entrada venint de Salardú, hi trobem un dels edificis civils més interessants de la Val, Ço de Brastet, antiga casa senyorívola bastida el 1580, fortificada, amb finestres i portal renaixentistes.
 
A l'altre extrem del nucli hi ha l'església parroquial de Santa Eulàlia, edifici romànic (segle XII), de planta irregular i dimensions reduïdes és dividida en tres naus desiguals per pilars circulars que sostenen arcs formers de mig punt, d'on arrenquen les voltes de la coberta.

 

El campanar de forma octogonal i base quadrada data del 1775 i la seva coberta té un peculiar acabament en forma de bulb, d'aire oriental. Al interior hi trobem importants pintures romàniques descobertes als darrers anys i que actualment són en procés de restauració. Es troben a la volta de l'absis de l'església i mostren un Crist en majestat envoltat pels símbols dels evangelistes. Les pintures de la zona del cor són pintures gòtiques que representen diferents episodis bíblics.

 

Els restaurants són aquí els establiments que hi predominen, donant una variada oferta gastronòmica. També hi ha llocs per poder-hi pernoctar.
 
Celebra la festa major el 16 de setembre per Sant Sebastià, i la patrona el 10 de desembre per Sta. Eulàlia.

EMD UNHA

 

​President: José Paba Jordana

T. 973 64 40 30

E-mail: ​info@nautaran.org

Web: www.nautaran.orgAdreça: carrer Portau, 3
Codi postal i localitat: 25598 Unya
Comarca: Val d'Aran

Ens del què depèn: Ajuntament Naut Aran


Població: 114 habitants
CIF: P2500032D

 

bottom of page